Orașul sub bagheta dirijorului

Statuia lui Ionel Perla din orașul meu natal, Slobozia, a fost în anii copilăriei motiv de glumă pentru că tot ce vedeam era un om cu brațele întinse, un dirijor pe care îl imitam cu mișcări largi și batjocoritoare. Aseară am trecut din nou pe lângă statuie și am privit totul altfel.

M-am apropiat de statuie și l-am văzut pe dirijor ținând mâna sa dreaptă, afectată de o ușoară paralizie, în jos, iar mâna stângă, care a făcut istorie în marile teatre lirice ale lumii, în sus. Privea în zare până în Ograda, satul ialomițean în care s-a năcut și pe care l-a iubit până în ultima clipă. În același timp, cu bagheta pe care însuși Toscanini i-a lăsat-o moștenire, dirija tacticos întregul mers al orașului și se amuza pe seama copiilor care buchiseau pe placa memorială: Ionel Perlea –  1900 – 1970.

Nu știu dacă știți, dar la Slobozia există un centru cultural care îi poartă numele și, de asemenea, se organizează Festivalul şi Concursul Naţional de Interpretare a Liedului care, de asemenea, îi poartă numele. În perioada 4-6 mai aveți ocazia să ascultați, la noi în oraș, cele mai frumoase interpretări ale acestui gen.

Dacă tot sunt eu nostalgică, vă întreb și pe voi: ce lucruri ați găsit schimbate când v-ați întors într-un loc drag?

Facebook Comments

Un Bobică, doi Bobică, mulți Bobică, toți Bobică!

Aseară, când mă întorceam acasă, un cățel de talie mică, foarte haios, mergea paralel cu mine, în aceeași direcție. După câțiva metri, ne-a ieșit în față o bătrână care l-a chemat la ea: Bobică, vino…

Opera în desenele animate

De ceva timp nu am mai scris un articol despre muzica de operă preluată în desene animate. Fără să știm, ne-am făcut mari pe muzică clasică și cred că vă face la fel de multă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] kaskus emoticons nartzco