Pierdut satul copilăriei. Ofer recompensă!

Un profesor de istorie ne-a întrebat odată când a dispărut satul românesc. Noi, cei care mai aveam bunici, rude pe la țară, am fost siguri că știm răspunsul: satul românesc nu a dispărut! Profesorul ne-a contrazis: satul autentic românesc a dispărut înainte de 1936, când Dimitrie Gusti i-a ridicat propriul muzeu. Nu am fost foarte convinsă la vremea aia de argumentul profesorului, pentru că satul în care îmi petreceam eu vacanțele aducea mult cu viața descrisă de Preda în Moromeții. Mie cartea asta mi-a plăcut mult tocmai pentru că îmi aducea aminte de copilărie, de mirosul de țărână fierbinte vara, de lucerna proaspăt tăiată care își împrăștia aroma până în zări, de ulița întreagă care se aduna toată la un loc duminica după-masă.

Trebuie să recunosc că mai mult decât dispariția satului autentic, mă întristează dispariția satului unde îmi petreceam vacanțele. De Paște am fost la țară și am realizat ce a devenit locul copilăriei mele. A devenit un loc în care oamenii stau grămăjoare la câte vreo poartă, cu frunțile încruntate. Un loc în care oamenii nu îi mai salută pe ceilalți fluturând căciula, ci spionează printre scândurile gardului cine a venit la cine, pentru a avea subiect de bârfă. În zilele de sărbătoare nu mai face nimeni Pasca coaptă în cuptorul propriu, toată lumea cumpără cozonacul, iar cine nu se conformează este privit ca un sărac care nu și-a permis luxul ăsta.

Poiana lui Iocan a dispărut de mult, în locul ei a apărut Radio șanț, o poantă tristă dar atât de adevărată pentru viața de la țară din zilele noastre. Am pierdut satul copilăriei, dragilor. Ofer recompensă: o pâine caldă și rumenă ca soarele de vară, frământată de bunica mea!

Facebook Comments

Un Bobică, doi Bobică, mulți Bobică, toți Bobică!

Aseară, când mă întorceam acasă, un cățel de talie mică, foarte haios, mergea paralel cu mine, în aceeași direcție. După câțiva metri, ne-a ieșit în față o bătrână care l-a chemat la ea: Bobică, vino…

Opera în desenele animate

De ceva timp nu am mai scris un articol despre muzica de operă preluată în desene animate. Fără să știm, ne-am făcut mari pe muzică clasică și cred că vă face la fel de multă…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] kaskus emoticons nartzco