Opera în desenele animate

De ceva timp nu am mai scris un articol despre muzica de operă preluată în desene animate. Fără să știm, ne-am făcut mari pe muzică clasică și cred că vă face la fel de multă plăcere și vouă să vă reamintiți de personajele Disney. De data aceasta, am ales să mă opresc la una din cele mai preluate fragmente muzicale – uvertura operei William Tell.

William Tell este ultima lucrare a lui Rossini și nu pentru că acesta a pățit ceva după ce a compus-o, ci pentru că pur și simplu a decis să se retragă și să își trăiască viața la Paris, acolo unde era văzut ca un adevărat erou. Compozitorul nu a mai creat nicio operă timp de 38 de ani, până la moartea sa provocată de un accident vascular cerebral.

Ultima lui operă are 4 acte, are un libret de Etienne de Jouy și Hippolyte Bis și are la bază piesa de teatru a lui Schiller cu același nume – William Tell.

Mai jos am atașat toate variantele de uvertură din desene animate pe care le-am găsit. Unele preiau aproape în întregime uvertura, altele doar partea mai allegro, pe care o s-o recunoașteți fără doar și poate dacă ați fost vreodată copil .

Daffy și Porky

Minnie

Mickey

Dirijorul Focă

V-a plăcut?:)

Facebook Comments

Culori și contraste

Dacă mă gândesc la un eveniment, de orice fel, care s-ar numi Culori și contraste, aș fi mai mult decât intrigată să descopăr ce se ascunde în spatele acestei denumiri misterioase. Dacă se mai adaugă…

Mon coeur s’ouvre a ta voix

Nu am mai scris pe blog despre Operă de ceva vreme. Am simțit de la un timp că locul ei nu mai este aici și, de aceea, pregătesc un loc mult mai adecvat pentru a…

2 comments

    Câți artiști au oare norocul să fie martorii propriei nemuriri, pe parcursul atâtor zeci de ani, asemeni lui Rossini? În timp ce maestrul își mânca pensia de după Wilhelm Tell (în română; Guillaume Tell, în franceză, Gugliemo Tell, în italiană), alți mari creatori (ca de pildă Belllini și Donizetti), debutau, compuneau opus-uri nepieritoare și mai și mureau! Când longevivul Rossini se prăpădea în sfârșit, doi corifei care debutaseră și ei după …Tell, Verdi și Wagner, își prezentaseră deja cele mai multe dintre creații.

    Exista o mica asemănare cu Verdi. Amândoi erau priviți ca niște eroi. La moartea lui Verdi s-au blocat străzile din Milano din cauza mulțimii, iar la moartea lui Rossini s-au blocat străzile din Paris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] kaskus emoticons nartzco