Două BAC-uri

Se vehiculează o nouă restructurare a sistemului de învățământ prin introducerea unui nou tip de BAC, cel profesional.

Din câte am înțeles, bacu’ de rit nou este o alternativă pentru cei mai slabi de minte. Chipurile, dacă nu reușește băiatul să învețe pentru bacalaureatul național, de’ viața e greu, atunci poate opta pentru varianta nouă, bacalaureatul profesional.

Argumentul principal pentru această nouă aberație este acela că elevii care nu vor să dea la facultate, nu trebuie sa se chinuie prea mult cu bacalaureatul național. Păi cum? Bacalaureatul trebuie luat doar de cei care merg la facultate? Eu am crezut că, în primul rând, examenul acesta atestă acolo, de bine de rău, că ai acumulat niște cunoștințe. Nu e nicio problemă dacă vrei să fii instalator, dar după 12 ani de școală măcar să știi și tu cine e Mendeleev când te-o întreba copilul despre el.

Reversul medaliei cu acest nou bacalureat o să vină atunci când elevii de clasa a XII-a, îndemnați să pună mâna pe cartea de română, o să spună că nu le trebuie, că ei vor da bacalaureatul profesional. Așa că, dacă până acum mai citea vreun elev vreo poezie de Eminescu de frică să nu îi pice la BAC, de aici încolo totul o să fie luat în bătaie de joc.

Cred că bacalaureatul profesional este o aparentă soluție pentru promovabilitatea slabă de la bac. În loc să recunoaștem că suntem din ce în ce mai puțin pregătiți, concluzionăm că nu trebuie să dea toată lumea la facultate și, prin urmare, nu avem nevoie de o examinare mai serioasă.

Din punctul meu de vedere, acest nou demers este doar o pledoarie pentru ca elevii să nu dea la facultate, îmsă nu există o alternativă concretă pentru ce se întâmplă dacă nu urmează studiile superioare după liceu. În cazul școlilor profesionale copiii ieșeau cu o meserie – electrician, mecanic, instalator. Dacă dau bacalaureatul profesional vor avea la mână o hârtiuță fără valoare plus stigmatul că sunt din categoria aia mai slabă, care nu are capacitatea să dea bacalaureatul național și care nu au voie să dea la facultate.

Oricum m-aș gândi la noua găselniță din învățământul românesc, mie îmi dă cu virgulă, dar din aia între subiect și predicat! Vouă?

(foto)

Facebook Comments

Indiferența nu doare

Multe din articolele pe care le-am scris aici au fost, într-un fel, un drept la replică pentru multe situații pe care le-am trăit sau mulți oameni pe care i-am întâlnit. Oarecum, era în firescul meu…

Din zona derogării, în Triunghiul Bermudelor

Fiecare dintre noi avem un stil, un mod anume de a fi, de a ne raporta la noi înșine și la ceilalți. Inevitabil, de-a lungul vieții, intrăm în contact cu tot felul de oameni, de…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] kaskus emoticons nartzco