Devorăm

Suntem dependenți de aparatură. Ne plătim facturile cu ajutorului unui aparat, ne bem cafeaua de la un aparat, cumpărăm mâncare de la un aparat și preferăm oricând interacțiunea cu un gadget în locul interacțiunii cu o altă persoană. Știu că tot ce voi scrie sună a “teoria chibritului”, dar din ce in ce mai des observ că am uitat să comunicăm între noi și să ne privim ca niște ființe similare.

Situația este cu atât mai gravă cu cât, nici măcar persoanele plătite să fie drăguțe și amabile, nu sunt. Câteodată, mi se pare un calvar să merg la cumpărături sau să am treabă pe la vreun ghișeu de relații cu clienții. În general, starea oamenilor e atât de proastă încât o simți pe măsură ce te apropii, iar, la primul contact, te și lovește în plin.

În ultima vreme,  am fost nevoită să merg prin tot felul de magazine de bricolaj și să cer diverse informații, să interacționez pentru o simplă întrebare cu o mie de oameni diferiți. Mi s-a apărut aproape ireal cum niște lucruri clare și obiective sunt sursa unui stres și al unor încurcături hilare. Norocul meu în toate situațiile respective a fost că am respirat adânc și am dezactivat câteva clinciuri verbale printr-o atitudine non-combativă. O fi de la vârstă, o fi de la faptul că pur și simplu nu mai am timp de pierdut încercând să dau replica sau să îndrept lucrurile care nu mă privesc și care nu țin de mine, ci de oamenii de la care pornesc, însă mi se pare mult mai simplu să nu îți concentrezi atenția pe lucrurile prostești.

Vorba japonezului: dacă o problemă are o rezolvare, nu merită să te îngrijorezi în privința ei. Iar atitudinea zeflemitoare a multora dintre noi are o rezolvare – se numește bun simț. Dacă am pune câte o picătură, nu mai mult, de bun simț sau de bunătate în ceea ce facem, am trăi într-o altfel de lume; păcat că nu putem achiziționa așa ceva de la vreun aparat!

Cert este că ne-am transformat într-o o adunătură de lupi, nu avem nimic în comun cu o haită, ci  suntem niște indivizi particulari, gata să se devoreze fie reciproc, fie pe ei înșiși.

Quo vadimus?

 

Facebook Comments

Cele mai neinspirate costume de Halloween

Mai e puțin și se face aproape o săptămână de la Halloween, sărbătoare care a avut multiple manifestări și pe la noi, lucru care nu mă deranjează, consider că pe lume și în țara asta sunt lucruri…

Tonul face muzica

Există oameni care și-au luat asupra lor sarcina de a comunica. Acum, dacă eu comunic aici, pe blog, poate vreți să mă citiți, poate nu, rămâne la alegerea fiecăruia;  însă dacă cineva, un om de…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

[+] kaskus emoticons nartzco